Waar moet je op letten bij de aankoop van hondensnacks?

Je hond verwennen met een smakelijke traktatie, het is iets dat menig hondenbezitter maar al te graag doet. Of het nu is als beloning of gewoon als lekker tussendoortje, hondensnacks kunnen een plezierige toevoeging zijn aan het dieet van je viervoeter. Dat is, zolang je maar goede hondensnacks kiest! Met de overvloed aan hondensnacks op de markt kan de juiste keuze maken misschien wat moeilijk zijn. Daarom hebben we hier 5 factoren op een rijtje gezet die je in gedachten zou moeten houden bij de aankoop van hondensnacks:

1. Ingrediëntenlijst

Stap 1 begint bij het zorgvuldig lezen van de ingrediëntenlijst, want zo kun je beter nagaan dat je kiest voor snacks die zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen, smaakstoffen of conserveermiddelen, zoals deze smeuïge hondenworsten verkrijgbaar bij WOOOF op wooof.xyz/Winkel/hondenworsten/.

Let verder ook op het suiker- en zoutgehalte. Te veel suiker of zout kan net zoals bij ons mensen leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en hoge bloeddruk.

2. Voedingswaarden

De voedingswaarden kunnen je naast de ingrediënten een hoop vertellen over de precieze inhoud van een hondensnack.

Belangrijk hierbij is te letten op snacks die beschikken over een goede balans van eiwitten, vetten en vezels. Bijvoorbeeld: te veel vet kan problemen opleveren voor gewichtstoename, terwijl te veel vezels spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Hoe kun je deze voedingswaarden accuraat uitlezen? Een goede vuistregel om te weten wat te veel of te weinig is, is om te kijken naar het percentage van elk voedingsbestanddeel in de hondensnack en dit te vergelijken met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor je hond.

3. Grootte en vorm

Er mag niet worden vergeten dat de grootte en vorm van de snack overeen moeten komen met de grootte van je hond. Daar waar kleine honden te maken kunnen krijgen met verstikkingsproblemen door te grote snacks, zullen grote honden wellicht niet voldoende worden uitgedaagd door te kleine snacks.

4. Dieetbeperkingen

Zijn er bepaalde dieetbeperkingen die je hond heeft? Misschien is het wel een voedselallergie of -intolerantie, zorg er dan voor dat je deze info in overweging neemt bij het kiezen van een snack. Indien nodig, raadpleeg je dierenarts voor deskundig advies over snacks die in het specifiek geschikt zijn voor jouw hond. 

5. Prijs vs. Kwaliteit

De scherp geprijsde hondensnacks in de uitverkoop kunnen misschien verleidelijk zijn, maar vaak, net zoals bij mensenvoeding, krijg je waar je voor betaalt. Je betaalt waarschijnlijk iets meer voor hoogwaardige snacks, maar deze zijn meestal beter voor de gezondheid van je hond dan de sterk bewerkte hondensnoepjes die nauwelijks enig teken van voedingswaarde kennen. 

Houd ook rekening met de houdbaarheidsdatum zodat je zeker weet dat de snacks niet te oud zijn.